Sušené maso je skvělou svačinou, která vám dodá energii. Hodí se ale i na občasné mlsání, protože je velmi chutné. Jaké druhy sušeného masa existují a co všechno obsahují?
- Michaela, redaktorka Heureka.cz
- Doba čtení: 4 minuty
Druhy sušeného masa
Hovězí sušené maso
Hovězí sušené maso je skutečnou pochoutkou, kterou si rádi dopřejí i vrcholoví sportovci.
Zdravé
S nejrůznějšími příchutěmi
Dodává energii
Vyrábí se z prémiových kousků masa
Chutná výtečně
Vyšší cena
Občas obsahuje nezdravé konzervanty
Vepřové sušené maso
Vepřové sušené maso se stejně jako to hovězí vyrábí z prémiových kousků masa.
Zdroj vitamínů a bílkovin
Bez chemických přísad
Rychlý zdroj energie
Velmi chutné
Spoustu příchutí
Vyšší cena
Mohou být přítomny nezdravé konzervanty
Krůtí sušené maso
Krůtí sušené maso se nejčastěji vyrábí naslano, ale najdete i sladké varianty.
Chutné
Zdravé
Rychlý zdroj energie
Tradiční i netradiční příchutě
Vyšší cena
Občasná přítomnost nezdravých konzervantů
Hmyzí sušené maso
Hmyzí sušené maso si mohou dopřát ti, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Ochutnat tak například můžete solené červíčky, larvy potemníka moučného nebo křupavé cvrčky.
Zdroj bílkovin
Zdravá svačina
Nízký podíl tuku
Jen pro odvážné
Jistě si pochutnáte také na jelením, losím, kachním, kuřecím, kančím, sobím či klokaním sušeném mase.
Rozeznáváme hned tři typy sušeného masa podle místa, kde vzniklo. Americká verze je známá pod názvem jerky, africkou verzi nazýváme biltong a asijskou basturma.
Podle čeho vybrat
Příprava sušeného masa
Sušené maso se rozhodně nepřipravuje a nesuší jen jedním způsobem. Rozpoznáváme hned tři typy přípravy, které se od sebe liší tím, v jaké zemi způsob přípravy masa vznikl.
Biltong
Sušené maso biltong vzniklo v Jižní Africe. Připravuje se z plátků syrového masa. Maso se krájí na dlouhé pruhy napříč svalovinou či podélně. Plátky se následně marinují.
Jerky
Jerky je americkým způsobem přípravy sušeného masa. Ze syrového masa se odstraní tuk, maso se nakrájí na plátky a ty se pak usuší.
Basturma
V Asii sušené maso připravují úplně jinak. Celé šály masa se obalí v krustě připravené z koření a pak se suší několik týdnů. Před konzumací se maso nakrájí na tenoučké plátky.
Složení
Před koupí sušeného masa se vždycky podívejte na to, z čeho se skládá. Někteří výrobci chtějí zvýšit trvanlivost sušeného masa tím, že do něj zbytečně přidávají škodlivé konzervanty. Také používají například aromata, sladidla, barviva nebo zvlhčovadla. Takové přísady v sušeném mase nemají co dělat.
Ve 100 g sušeného masa by mělo být obsaženo 50 g bílkovin. Samozřejmě však obsahuje i mořskou nebo klasickou jedlou sůl, pepř, rostlinný olej, případně třeba česnek nebo jinou příchuť. Čím méně surovin ve složení najdete, tím lépe.
Příchuť
Sušené maso se vyrábí v mnoha příchutích, například je obalené v chilli, citronu a zázvoru, v teriyaki omáčce či v nejrůznějších bylinkách. A samozřejmě na trhu najdete i čisté sušené maso bez příchutě. Výrobci s oblibou přidávají k sušenému masu také ořechy nebo sušené ovoce.
Množství
Sušené maso není zrovna nejlevnější záležitost, proto si dobře rozmyslete, jaké množství si nakoupíte. Maso se balí po 25 g, 30 g, ale i 50 g nebo 90 g. Výjimkou nejsou ani 100g balení nebo výhodná velká balení.
Domácí sušené maso
Chcete si doma vyrobit své vlastní sušené maso? Pak se vám jistě bude hodit náš rychlý a jednoduchý recept. Je však zapotřebí pořídit si domácí sušičku na maso, případně klasickou sušičku na potraviny.
Příprava:
- Kvalitní hovězí, krůtí nebo třeba kuřecí maso si nakrájejte na 3 mm silné plátky.
- Nyní je stačí posolit, opepřit, případně přidejte sušené bylinky.
- Plátky masa naklaďte na talíř, přikryjte je potravinářskou fólii a nechte je 1 den odležet v lednici.
- Druhý den přesuňte plátky masa do sušičky. Že je dostatečně sušené poznáte na první pohled. Obvykle se však maso marinuje při teplotě 60 °C šest až osm hodin.
Na sušeném masu si pochutnáte doma, v práci, ve škole, na cestách i při velké fyzické zátěži.
Příslušenství
Nejčastější otázky
Jistě. Kalorická hodnota 25 g sušeného masa bez příchutě se pohybuje od 230 do 270 KJ. Obsahuje spoustu bílkovin a téměř žádné sacharidy. Navíc vám skutečně stačí jen pár kousků a budete se cítit sytí na dlouhou dobu.
Někteří výrobci na obalech svých výrobků uvádějí, že lepek obsahují, proto si vždy raději přečtěte, jaké ingredience byly při přípravě masa použity.
Po otevření balení doporučujeme sušené maso zkonzumovat do 24 hodin.
Jistě, pokud tedy není výrazně kořeněné. Ovšem někteří výrobci vyrábí sušené maso přímo pro dětské zoubky. Je tak o něco měkčí než klasické maso.